[...] wziąść sie za siebie Jak wiadomo jedną z przyczyn pogarszającej się dyspozycji fizycznej w wieku średnim jest zmniejszający się z wiekiem poziom męskiego hormonu testosteronu. Związek ten ma ogromne znaczenie dla sprawności fizycznej, budowy ciała i popędu seksualnego. Przyczynia się do wzrostu masy [...]
[...] do ponownego spożycia większej ilości węglowodanów i cykl się zamyka. Natomiast ograniczenie spożycia węglowodanów powoduje zatrzymanie tego błędnego koła. W tym przypadku poziom insuliny w naszym organizmie obniży się a zwiększy się poziom glukagonu. Glukagon to hormon, który odpowiedzialny jest za spalanie tłuszczu. Idąc dalej tym tropem [...]
Częste jedzenie małych, wartościowych posiłków jest właściwe i mądre, ale także pora i skład tych posiłków jest bardzo ważny dla zapewnienia maksymalnych osiągów i stałego poziomu energii. Nie tylko kulturyści powinni wiedzieć czym są i co robią składniki pokarmowe, trzeba także je jeść gdy organizm je potrzebuje. Wielu amatorów i zawodowców jada [...]
[...] Dieta niskowęglowodanowa zmniejsza stany zapalne. Wielu moich klinetów zauważyło zmniejszenie stanów zapalnych stawów podczas stosowania diety niskowęglowodanowej. Wysoki poziom insuliny jest powiązany z wskaźnikami stanów zapalnych. Wrzuty insuliny (podwyżeszenie jej poziomu) są mniejsze na diecie niskowęglowodanowej. Inny czynnik ryzyka [...]
[...] „pomarańczowej skórki" dotyka większości kobiet - ponad 80%z nich walczy z tą przypadłością w różnych okresach życia takich jak dojrzewanie, ciąża czy menopauza. Zbyt wysoki poziom estrogenów powoduje procesy, których efektem jest powstawanie grudek i nierówności na udach, biodrach, pośladkach, piersiach i po wewnętrznej stronie ramion. Estrogeny [...]
[...] oraz znacznie niższy odsetek raka piersi wśród Japonek. Poza tym algi zawierają chlorofil, który ma działanie antyrakowe (podobnie jak witamina C i karotenoidy) obniżając poziom wolnych rodników. Chrupiące kapustowate Jedz dużo brokułów, brukselki, kapusty włoskiej i pekińskiej oraz kalafiorów. Najlepiej przyrządzaj je na parze lub jedz na [...]
[...] Odpowiedzią jest prosty cukier zawarty w owocach zwany fruktozą. Fruktoza stała się popularna kilka lat temu ze względu na stabilizujące działanie, jakie wywiera na poziom cukru we krwi. W przeciwieństwie do innych cukrów prostych, fruktoza nie uwalnia ani grama insuliny, a więc nie powoduje spadku poziomu cukru we krwi. To dobra [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] glukoza, fruktoza, galaktoza) - węglowodany złożone (wolno przyswajalne, połączenie 2 lub więcej ww. prostych np. sacharoza, polisacharydy, maltoza) 2. Wpływ wywierany na poziom glukozy we krwi Indeks Glikemiczny GI (klasyfikuje ww. na podstawie ich wpływu na poziom cukru we krwi oraz ze względu na czas pojawienia się tego wpływu). Niskie GI: [...]
[...] tym, że w komórkach zgromadziła się większa ilość wody). Stwierdzono natomiast niepokojące powikłania, takie jak większa skłonność do cukrzycy (objawiająca się podwyższonym poziomem glukozy i insuliny), a także bóle stawów, obrzęki rąk i nóg oraz tzw. zespół kanału nadgarstkowego (ostry lub przewlekły ucisk nerwu pośrodkowego). Nie wiadomo, [...]
[...] Dbaj o to, by dostarczać organizmowi więcej omega-3 niż omega-6. Zaczęło się od badań przeprowadzonych na Grenlandii. Okazało się, że mieszkający tam Eskimosi mają niski poziom cholesterolu. Rzadko występują też u nich choroby serca, miażdżyca i nadciśnienie. Naukowcy wysnuli więc wniosek: skoro Eskimosi spożywają dziennie ok. 16 g oleju [...]
[...] suplementacji, w której skład wchodzą pro-hormony, może być bardzo niebezpieczne dla zdrowia. - Każdy młody człowiek, który sięga po pro-hormowny musi się liczyć z tym, że poziom jego naturalnego hormonu anaboliczno-androgennego, czyli testosteronu, będzie spadał. Bardzo często zdarza się, że zgłaszają się do nas bardzo młode osoby po poradę [...]
[...] są przez mięśnie jako źródło energii, gdy zmniejszają się rezerwy glikogenu, dzięki czemu oszczędza się białko (mięśnie) w organizmie. Ponadto BCAA mają korzystny wpływ na poziom hormonu wzrostu i testosteronu, dwóch ważnych hormonów, mających wpływ na gromadzenie się tłuszczu. Inaczej jest z osobami bardzo szczupłymi. Oprócz tego, że [...]
[...] posiłek. Istnieje też takie cos jak długość uwalniania cukru do krwi i trawienie posiłku. Jeśli wypijemy czyste wegle szybko skoczy nam cukier a organizm do 2h wyrówna ich poziom właśnie 2h! istnieje też takie coś jak długość trwania insy cukrzyk oblicza sobie jak długo zjedzony posiłek bedzie mu podnosił cukier .Polega to na tym ze do ilości [...]
[...] wydolności tlenowej. Aby to osiągnąć, należy wyważyć intensywność treningu aerobowego tak, by nie wywołać efektu długu tlenowego. Utrzymywanie przemian energetycznych na poziomie tlenowym pozwoli wykorzystać podskórną wartwę tłuszczu. Pomiar tętna pozwoli nam na kontrolowanie intensywności wysiłku. Aby nie zablokować przemian tłuszczowych, [...]
[...] są przez mięśnie jako źródło energii, gdy zmniejszają się rezerwy glikogenu, dzięki czemu oszczędza się białko (mięśnie) w organizmie. Ponadto BCAA mają korzystny wpływ na poziom hormonu wzrostu i testosteronu, dwóch ważnych hormonów, mających wpływ na gromadzenie się tłuszczu. Inaczej jest z osobami bardzo szczupłymi. Oprócz tego, że wymagają [...]
[...] są przez mięśnie jako źródło energii, gdy zmniejszają się rezerwy glikogenu, dzięki czemu oszczędza się białko (mięśnie) w organizmie. Ponadto BCAA mają korzystny wpływ na poziom hormonu wzrostu i testosteronu, dwóch ważnych hormonów, mających wpływ na gromadzenie się tłuszczu. Inaczej jest z osobami bardzo szczupłymi. Oprócz tego, że wymagają [...]
[...] to co? Okazuje się, że za całe zamieszanie odpowiedzialny jest tłuszcz. Posiłki, które zawierają zarówno duże ilości tłuszczu jak i węglowodanów znacznie bardziej podnoszą poziom glukozy we krwi w porównaniu do posiłków o takiej samej zawartości węglowodanów, ale obniżonej zawartości tłuszczu. Dlaczego tak się dzieje? I czy podwyższony poziom [...]
[...] W kręgach kulturystycznych Cytomel używany jest najczęściej w celu reducji tkanki tłuszczowej. Hormony tarczycy często określane są mianem regulatorów metabolizmu. Wysoki poziom T3 przyspiesza metabolizm, co pozwala spalić więcej kalorii i wykorzystać je skuteczniej. Zazwyczaj ektomorficy mają bardzo wysoki poziom hormonów tarczycy. Zarówno [...]
[...] kości. Gdy mamy 20 lat, nasz szkielet waży średnio 15-20 kg. Tzw. szczytową masę kostną, czyli najmocniejsze kości, osiągamy między 20 a 25 rokiem życia. Ten wysoki poziom utrzymuje się jeszcze przez mniej więcej 10 lat. Potem kości zaczynają tracić na wadze, średnio niemal 1 proc. masy rocznie. To naturalny proces, trwa aż do śmierci. [...]
[...] żywi się prawie wyłącznie kiełkami zbóż DLACZEGO WARTO JE JEŚĆ: -dzięki dużej zawartości białka roślinnego wpływają na budowę i odbudowę komórek i tkanek, -obniżają poziom cholesterolu we krwi, -utrzymuja w zdrowiu serce, nerwy, skórę, krew i mózg, -chronią organizm przed anemią, -zapobiegaja i leczą przeziębienia, -dzięki zasobności [...]